CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
Els aliments són productes que es deterioren amb els dies,
per això, una bona manipulació, conservació i mesures
higièniques són indispensables per tenir-los en bones
condicions durant més temps
Consells per mantenir els
aliments
en bon estat durant més temps
Abans de manipular els aliments,
ens hem de rentar les mans amb
sabó i aigua abundant
Consells per mantenir els
aliments
en bon estat durant més temps
Abans de manipular els aliments,
ens hem de rentar les mans amb
sabó i aigua abundant.
Els estris de cuina i la zona on
preparem el menjar han d’estar
ben nets i sense restes d’altres
aliments.
Eviteu que hi hagi insectes, plantes
i animals a la zona on els heu de
manipular.
Protegiu-vos qualsevol lesió que
tingueu a les mans amb materials
impermeables.
Eviteu trencar la “cadena de fred” dels ali-
ments que s’han de mantenir refrigerats. El
temps des de l’establiment on fem la compra
fins a casa ha de ser el mínim possible.
Manipulació dels aliments
frescos a casa
La carn i el peix
Traieu la carn i el peix de l’envàs inicial i manteniu-los, per
separat, en carmanyoles o bosses isotèrmiques.
Des de la seva compra, fins al moment de cuinar-los, man
teniu-los en refrigeració o en congelació.
Coloqueu-los per separat a la part inferior de la nevera, en
una superfície plana i que no sigui porosa, per evitar que
els líquids que desprenen contaminin altres aliments del
voltant i agafin gustos estranys.
Etiqueteu-los amb la data que els heu envasat per evitar
confusions.ELS OUS
Recomanem mantenir els ous
en refrigeració, recolzant-los
sempre per la punta.
No els netejarem ni hi passa-
rem aigua, sinó que els man-
tindrem intactes per evitar
que entrin microorganismes a
través dels porus de la closca.
Eviteu trencar els ous al mateix recipient on els manipulareu
i/o cuinareu.
La fruita i la verdura
Aconsellem guardar-los en un lloc fresc i protegit de la llum
solar, o bé als calaixos inferiors de la nevera, que és la zona
menys freda del frigorífic.![](https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcwvpHLW8dken2Grd85p4QMvz8rAyevqHI8MdQ5AgvNcIaoxyc)
Es poden guardar en envasos o bosses de plàstic amb fo-
rats per evitar que es podreixin per l’acumulació d’aigua.
Abans del seu consum, la fruita i la verdura s’han de
rentar amb aigua potable abundant per eliminar els
microorganismes.
Tinguem present que... es poden descon-
gelar els aliments al forn, al microones o
al frigorífic, però mai deixant-los a tempe-
ratura ambient.
MÈTODES CASOLANS DE
CONSERVACIÓ
Salaó:
s’elabora deixant els aliments submergits en
sal, el més habitual és fer-ho amb carn i peix cru.
Amb aquest mètode de conservació, s’aconsegueix
reduir la quantitat d’aigua que hi ha a l’aliment i
evitar el creixement de microorganismes.
Addició de sucre:
consisteix a deixar els aliments
en sucre i una mica d’aigua en pots de vidre ben
tancats, ja que el sucre impedeix el creixement de
microorganismes.
Bany Maria:
és un dels mètodes de conservació
més antics. Consisteix en deixar el pot tancat amb
la conserva en aigua bullint i durant 60 minuts, per
aconseguir que l’aliment arribi a una temperatura
de 100º C.
Vinagreta:
es deixen els aliments en vinagre, nor-
malment es fa en vegetals i en algun tipus de peix.
El vinagre és de naturalesa àcida i hi ha microorga-
nismes que no toleren aquesta acidesa.
Hem de saber que...:
• Abans de fer una conserva de peix cru s’ha de
congelar prèviament.
• L’aliment s’ha de distribuir molt bé a l’envàs
de conserva.
• És necessari deixar un espai d’1 centímetre
a la part superior de l’envàs.
• Aconsellem consumir les conserves que es-
tan al buit abans d’un any.
• Per evitar confusions, és indicat etiquetar
cada producte amb el nom i la data de pre-
paració.
LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS:
UNA PRÀCTICA ANTIGA
ven mètodes de conservació dels aliments, per tal
d’allargar-ne el seu consum. Per exemple, a l’Edat
Mitjana conservaven la fruita amb mel i les olives
amb salmorra.
Els darrers anys, el concepte de manipulació ha evo-
lucionat molt perquè a l’antiguitat no es tenien en
compte les mesures higièniques que es tenen ara,
i s’estan adoptant d’una manera molt positiva amb
l’objectiu de mantenir els aliments en bon estat.
A través del
MENGEM BÉ
volem transmetre la impor-
tància que té manipular i conservar correctament
els aliments, per tal de poder mantenir-los en bones
condicions durant més temps i aconseguir que si-
guin innocus per a la salut.
No hay comentarios:
Publicar un comentario